Få sajten att synas

Det uppskattas finnas runt 1,8 miljarder hemsidor på nätet varav cirka 200 miljoner är aktiva. Hur ska din sajt synas bland alla dessa? Även om många räknas bort på grund av språk och innehåll, finns det några miljoner kvar att tävla mot.

Utseendet

De som klickar in på sajt ska snabbt förstå vad din sajt handlar om. Är det en blogg? Säljer du egna tjänster eller erbjuder du varor inom heminredning eller jakttillbehör? Vid första anblick ska kunden veta var de har hamnat. Det innebär att texten på framsidan ska vara tydlig, du ska bara behöva läsa titeln eller underrubriken för att förstå vad sajten handlar om. Lek också runt med färger och bilder för att visa upp innehållet. Titta på en webbshop som ligger långt upp i sökresultaten, titeln på sajten och företaget ger en hint om innehållet så för att förtydliga har de en meny på toppen av sajten. Och deras bilder avslöjar direkt vilka produkter de marknadsför.

Sökvänlig

Din sajt behöver synas på Google för att du ska finnas, det är dagens sanning. Och för att synas på Google behöver din sajt vara sökvänlig enligt Googles standard. Det betyder att du måste ha en meny som är lätt för sökmotorn att förstå, försök att hålla menyn så enkel som möjligt. Den blir därmed sökvänligare och enklare för dina besökare att använda. Du ska också använda dig av titlar på dina sidor och se till att du inte har duplicerat innehåll. Google älskar text och även om du bara säljer produkter borde du ha text till produkterna och produktkategorierna som inte finns någon annanstans. Det kan betyda att du behöver skriva om produktbeskrivningarna du får från leverantören eller skriva egna, men det är värt det. Google kommer att ranka din sajt högre tack vare detta, det är ett lätt sätt att komma före dina konkurrenter.